Flinke impuls hybride zorg na eerste jaar IZA-transformatie: Zorg bij jou gaat op volle kracht door met landelijke uitbreiding

Sjoerd Niehof (klinisch fysicus en chief medical officer Zorg bij jou)

Snelle en grote stappen naar hybride zorg op landelijke schaal: daar zet Zorg bij jou op in. Een jaar geleden kregen de Santeon ziekenhuizen voor dit programma zo’n 77 miljoen transformatiegeld vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Circa 20.000 patiënten in Nederland krijgen nu thuismonitoring via Zorg bij jou en het aantal hybride zorgpaden en deelnemende ziekenhuizen neemt toe. De samenwerking met zorgverzekeraars is verlengd om dit verder door te zetten.

Zorg bij jou biedt vanuit een landelijk medisch servicecentrum digitale zorg zoals thuismonitoring aan patiënten in heel Nederland. Daarmee kunnen zorgverleners de slag maken naar hybride zorg: digitaal en thuis bij de patiënt als dit kan, op locatie als dat nodig is. Het is een initiatief van de Santeon ziekenhuizen.

Resultaten

Na een jaar maakten Santeon, Zorg bij jou en de verzekeraars de balans op: circa 20.000 patiënten krijgen thuismonitoring via Zorg bij jou. Hiervoor zijn inmiddels 15 zorgpaden* in gebruik; eind ’23 waren dit er nog 6. Ook zijn Ikazia en ZGT (Ziekenhuisgroep Twente) aangesloten als eerste ziekenhuizen buiten Santeon-verband en daar komen binnenkort nog eens vier ziekenhuizen bij. Uit de eerste analyses komt naar voren dat patiënten en hun zorgverleners overwegend tevreden zijn en dat per patiënt minder tijd van zorgprofessionals nodig is. Zorg bij jou heeft daarmee in 2024 de afgesproken resultaten behaald.

Nathalie van de Louw, transformatiemanager digitale zorg bij VGZ: “Zorg bij jou heeft vooruitstrevende ambities met grote potentiële impact, zoals het vrijspelen van 800 fte bij alleen al de Santeon ziekenhuizen. En dat is de komende jaren hard nodig, gezien de grote personeelstekorten in de zorg. Dit draagt eraan bij dat patiënten in de toekomst nog de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Vanuit VGZ ondersteunen we de beweging van Zorg bij jou dan ook volop."

Ontwikkeld door zorgverleners

Pieter de Bey, directeur Santeon en directielid Zorg bij jou: “Dit is dankzij onze samenwerking met zorgverzekeraars (VGZ, Zilveren Kruis, CZ en Menzis) en leveranciers, maar bovenal dankzij de inzet van de zorgverleners van de betrokken ziekenhuizen. Zij hebben de kennis hoe je met hybride zorg het werk efficiënter kan doen en tegelijkertijd patiënten de zorg blijft bieden die zij nodig hebben. Zij hebben in het afgelopen jaar fundamentele stappen gezet, een grote prestatie.”  

Sjoerd Niehof, klinisch fysicus en chief medical officer Zorg bij jou: “We kunnen dit alleen voor elkaar krijgen in nauwe samenwerking met medische teams. Zij zien waar bijvoorbeeld minder consulten nodig zijn of wanneer ligduur kan worden verkort. De zorg die digitaal en thuis kan vullen zij in samen  met Zorg bij jou. Zo kan de juiste zorgprofessional op het juiste moment zorg geven. Hiermee wordt de werkdruk beter verdeeld, kun je meer patiënten helpen en krijgen zorgverleners meer ruimte voor de zorgtaken voor die patiënten die dat nodig hebben. Pas dan heb je het echt over de nieuwe manier van werken.”

Gewijzigde koers

De samenwerking krijgt een vervolg, waarbij de koers is bijgesteld. Directeur Zorg bij jou Siebren van der Kooij: “Een grootschalige veranderslag als deze is niet altijd even voorspelbaar. Op basis van onze ervaring hebben we besloten om dit jaar (2025) eerst de focus houden op de ziekenhuiszorg. We versterken de basis door verder te versnellen zodat zoveel mogelijk patiënten toegang hebben tot digitale zorg zoals thuismonitoring. We hebben ons verbonden aan een resultaatverplichting voor het realiseren van impact, zoals afname van consulten, ligduur en kosten per patiënt. Dit is ook nodig om de investering te rechtvaardigen en een gezonde coöperatie neer te zetten, zodat de hybride zorg én het vrijspelen van capaciteit van zorgprofessionals een duurzaam vervolg heeft. Vervolgens richten we ons op de samenwerking met huisartsen en thuiszorgorganisaties. Dit staat nu voor 2026 op de planning.”

*Bestaande zorgpaden

COPD, astma, COVID, post-CVA, zwangerschapsdiabetes, post-darm operatie, hartfalen, diabetes type I, atriumfibrilleren, geboortezorg/zwangerschapshypertensie, hypertensie, IBD, longkanker, knie- en heupartrose en systemische therapie.