Gynaecoloog Joost Akkermans en verloskundige Audrey van der Veen over aanpak en effect van het zorgpad geboortezorg

Het Zorg bij jou-zorgpad voor geboortezorg is in een paar maanden ontwikkeld en net voor de feestdagen met een pilot live gegaan. Inmiddels zijn Medisch Spectrum Twente (MST), OLVG en het St. Antonius Ziekenhuis hiermee gestart en krijgen nu circa 40 zwangeren thuismonitoring. Kernteam-leden Joost Akkermans (gynaecoloog MST) en Audrey van der Veen (klinisch verloskundige St. Antonius Ziekenhuis) vertellen over de aanpak en het effect: “Patiënten komen beter voorbereid in de spreekkamer.”

Joost: “Hoe geven we op het juiste moment de juiste informatie? Dat is het uitgangspunt voor dit zorgpad. Patiënt-educatie is vaak nog een onderbelicht onderwerp van hybride zorg. Zwangeren vullen bij de intake een vragenlijst in en op basis daarvan geven we de informatie zoveel mogelijk op maat, zodat het relevant is voor de patiënt. Alles wordt in stappen en op een afwisselende manier aangeboden, ook met video’s. Bij belangrijke informatie krijgt de zwangere een melding.”

Prettig voor zwangeren

“In de pilotfase hebben we de deelnemende patiënten om feedback gevraagd. Zij zijn overwegend enthousiast en zien echt de meerwaarde van de app. Mensen die van een eerdere zwangerschap het traditionele zorgpad kennen, vinden dit over het algemeen veel prettiger”, vertelt Audrey. “We kregen ook suggesties voor verbetering. Zo hebben mensen die al één of meer kinderen hebben minder behoefte aan informatie dan degenen die voor het eerst zwanger zijn. Die groep wil juist méér informatie, zoals leuke weetjes tussendoor. Dat is feedback waar we wat mee kunnen. De deelnemers van de pilot zijn kritisch en geven uitgebreide feedback. Dit geeft aan dat patiënten deze zorg erg belangrijk vinden.”

Beter voorbereid in de spreekkamer

Ondanks dat het zorgpad nog maar net in gebruik is, is het effect al te merken. Joost: “Ik had niet verwacht dat ik daar zo snel iets over kan zeggen, maar ik merk bijvoorbeeld in mijn spreekkamer dat patiënten beter zijn voorbereid op de afspraak. Daardoor komen we sneller tot de kern en voeren we het gesprek waar de patiënt echt behoefte aan heeft.”

Volgende stappen

Ondertussen gaan de ontwikkelingen volop door. Audrey: “We hebben nu een basis-zorgpad met specifieke informatie toegespitst op de individuele zwangere, zoals overgewicht, tweelingzwangerschap of een eerdere keizersnede. Het aantal condities waarvoor we specifieke informatie geven, breiden we uit. We willen zoveel mogelijk aanbieden via één app. Op dit moment werken we eraan om zwangerschapshypertensie toe te voegen, waarbij zwangeren thuis de bloeddruk meten. Huizen die nog niet werken met thuismonitoring bij zwangerschapshypertensie zullen hier mee gaan starten.” “Als we straks ook hypertensie aanbieden, zullen we patiënten minder op locatie zien omdat zij dan de metingen zelf thuis kunnen doen,” vult Joost aan.

Zelftriage

Het team werkt ook aan de mogelijkheid voor zelftriage bij klachten. Joost: “Bijna alle ziekenhuizen werken met een specialistische triagewijzer voor geboortezorg. We bouwen dit nu om, zodat zwangeren zelf de triage kunnen doen in de app. Dat wordt een hele waardevolle toevoeging voor de patiënten, waarmee we de druk op onze spoedposten fors kunnen verlagen.”

Hybride zorg: meer mogelijk dan je denkt

Audrey en Joost zijn enthousiast over hun samenwerking en de ervaring die ze opdoen met hybride zorg. Audrey geeft als tip: “Denk groot en schets het ideale plaatje voor een hybride zorgpad. Knip het vervolgens in stukjes en werk er stap voor stap naar toe. Er is veel meer mogelijk dan je denkt, met de samenwerking tussen de Santeon ziekenhuizen kunnen we heel veel bereiken.”

Webinar
Joost en Audrey gaven ook een toelichting in de laatste Zorg bij jou webinar. Hun fragment vind je hier.