Maasstad Ziekenhuis: Extra aandacht thuismonitoring levert mooie resultaten op

Tijdens de periode van 13 tot 24 mei hebben we op de polikliniek Longgeneeskunde extra aandacht gegeven aan het includeren van astma- en COPD-patiënten voor thuismonitoring.

De resultaten van de aandachtsweken zijn bijzonder goed te noemen. Het aantal COPD-patiënten met thuismonitoring is in deze periode gestegen met 4% en dat van astmapatiënten zelfs 23%. Een geweldig resultaat.

Wat zijn de aandachtsweken?

Tijdens de aandachtsweken is een van onze monitoringsverpleegkundigen aanwezig op de polikliniek zelf. Elke patiënt die in aanmerking komt voor thuismonitoring, kan direct vanuit de spreekkamer bij de monitoringsverpleegkundige langs om de uitleg te volgen om thuis meteen te kunnen starten met thuismonitoring. De patiënten krijgen de nodige voorlichting en worden geholpen met het downloaden en activeren van de apps die bij thuismonitoring nodig zijn, de Thuismeten-app en de BeterDichtbij app.

Volgens het normale werkproces kan een patiënt naar Patiëntenvoorlichting voor uitleg en hulp bij het downloaden en activeren van de apps.

Praatplaten

Voorafgaand aan de aandachtsweken wordt op de polikliniek informatie verspreid over wanneer een patiënt in aanmerking komt en welke stappen doorlopen worden om de patiënt te includeren. Om het gesprek met de patiënt te ondersteunen bij het aanmelden voor thuismonitoring, liggen er folders in de vorm van praatplaten in de spreekkamers. Hierop staat een grafisch overzicht van de stappen die de patiënt gaat doorlopen om met thuismonitoring te starten. Deze folder staat ook bij de patiëntinformatie.

Warme inclusie

Een monitoringsverpleegkundige: “Tijdens de aandachtsweken heb ik de ‘warme inclusie’ op de poli gedaan. Mooi om de patiënt die ik straks via BeterDichtbij of de telefoon spreek een keer persoonlijk te ontmoeten. Ik vind het leuk om uitleg te geven en het geeft me energie in mijn werk als monitoringsverpleegkundige.”

Wil je meer weten over thuismonitoring? Een aantal collega’s die al ervaring hebben hiermee vertellen hun verhaal in dit filmpje.