“Het ontworpen hybride zorgpad moet voor alle zorgaanbieders inzetbaar en bruikbaar zijn”

Cardioloog Geert van Hout en zorgpadlead Anke Vermeulen

Hoe houden we de zorg toegankelijk en van goede kwaliteit? Voor zorgpadlead Anke Vermeulen en cardioloog Geert van Hout is dat een dagelijkse uitdaging. Samen leiden zij het kernteam dat werkt aan de transformatie van hartfalenzorg binnen Zorg bij jou en de Santeon ziekenhuizen. Hun focus ligt op de grootschalige uitrol van thuismonitoring voor patiënten met hartfalen. Een gesprek over innovatie, samenwerking en de toekomst van de zorg.

Binnen Zorg bij jou werken professionals samen aan het herontwerpen van de zorg. Het doel? Ervoor zorgen dat patiënten meer zorg digitaal en thuis krijgen. Deze combinatie van zorg fysiek bij de zorgverlener en zorg digitaal bij de patiënt heet hybride zorg. Het herontwerpen van een zorgpad voor hybride zorg vraagt om een nauwe samenwerking. Artsen, verpleegkundig specialisten, monitoringsverpleegkundigen en onder anderen service designers bundelen hiervoor hun expertise in de kernteams. Voor hartfalen bestaat dit team uit professionals uit vier Santeon ziekenhuizen: Catharina Ziekenhuis, OLVG, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en St. Antonius Ziekenhuis. Anke en Geert geven als zorgpadlead en medical lead samen leiding aan dit team.

Anke: "Beslissingen over het zorgpad worden zorgvuldig afgestemd met het kernteam en de medical board. In de medical board hebben artsen en verpleegkundigen van alle Santeon ziekenhuizen een plek, waardoor elk ziekenhuis een stem heeft in de ontwikkeling. Het kernteam bestaat uit afgevaardigden uit de medical board, een soort van kopgroep, die de ontwikkelingen rond hybride zorg graag willen versnellen."

Het kernteam komt wekelijks bij elkaar om de voortgang te bewaken en verbeteringen door te voeren. Anke: "Door de verschillende expertises in ons team te bundelen, hebben we echt stappen gezet in het verbeteren van de zorg voor patiënten met hartfalen."

Binnen de zeven Santeon ziekenhuizen maken inmiddels ruim 2.500 patiënten gebruik van thuismonitoring bij hartfalen. Thuismonitoring kan een groot verschil maken voor deze patiënten. Geert: “We kunnen sneller de medicijnen optimaliseren wanneer patiënten met hartfalen thuis hun bloeddruk, hartfrequentie, gewicht en de ervaren klachten bijhouden en doorgeven. Thuismonitoring kan zo bijdragen aan een betere levensverwachting, een kleinere kans op ziekenhuisopname en een betere kwaliteit van leven voor de patiënt.”

De kracht van standaardisatie

Het kernteam legt de werkwijze vast in een uniform medisch- en monitoringsprotocol dat door alle bij Zorg bij jou aangesloten ziekenhuizen wordt gebruikt. Deze uniforme aanpak biedt volgens Geert drie cruciale voordelen: "Ten eerste leidt standaardisatie over het algemeen tot betere kwaliteit van zorg: patiënten krijgen dezelfde hoogwaardige zorg, ongeacht welke arts of verpleegkundige ze treffen. Ten tweede maakt het de zorg schaalbaar - we kunnen met minder verpleegkundigen meer patiënten monitoren. En ten derde kunnen we met grote patiëntaantallen beter aantonen wat wel en niet werkt."

Het protocol voor hybride zorg bij hartfalen heeft een gelaagde aanpak die de expertise van iedere zorgmedewerker optimaal benut. Thuismonitoringverpleegkundigen monitoren de basis en alleen bij complexe situaties wordt een specialist ingeschakeld. Geert: "Voorheen waren specialistisch verpleegkundigen veel tijd kwijt aan routinematige controles. Nu kunnen thuismonitorings-verpleegkundigen met behulp van de data uit de patiëntapps veel van deze taken overnemen. Zo kunnen de specialistisch verpleegkundigen zich richten op de meer complexe aspecten van hartfalenzorg."

Ruimte voor maatwerk

Een belangrijke uitdaging in het project is het behouden van zorg op maat binnen de gestan-daardiseerde aanpak. "Hartfalenpatiënten zijn bij uitstek mensen die allemaal anders zijn", benadrukt Geert. Het protocol voor hybride hartfalenzorg bevat daarom verschillende uitzonderingen die zorgverleners wijzen op variaties in de patiëntenzorg.  

Er is veel aandacht voor de opleiding van het zorgteam. Monitoringverpleegkundigen worden onder andere geschoold door de verpleegkundig specialisten en cardiologen. Ze leren niet alleen om de protocollen toe te passen, maar vooral om ook goed naar patiënten te luisteren en individuele signalen op te pikken. De combinatie van heldere richtlijnen en een gedegen opleiding zorgt ervoor dat de zorg op afstand veilig en effectief wordt ingezet.

Eerste zorgpad op het Zorg bij jou platform

Startend met een pilot voor een kleine groep hartfalenpatiënten in het St. Antonius Ziekenhuis, is hartfalen als eerste zorgpad live op het Zorg bij jou platform. In dit platform komen alle signalen van thuismonitoringsapps op één plek samen. Door een integratie met het EPD biedt het platform ook inzicht in relevante medische data en persoonsgegevens. Het doel is om uiteindelijk alle informatie die zorgverleners nodig hebben om hybride zorg te geven, samen te brengen in één overzicht.  

Geert: "Het grote aantal verschillende aanbieders en applicaties is één van de grootste struikel-blokken voor het goed inrichten van hybride zorg. Je hebt het EPD, specifieke ziekenhuisapps zoals bijvoorbeeld Mijn Antonius of Mijn OLVG, de monitoringsapps en communicatieapps. Daarnaast heeft ongeveer 20 tot 25% van onze patiënten een pacemaker of interne defibrillator (ICD), en alle leveranciers van deze apparaten hebben weer hun eigen app. Het Zorg bij jou platform moet uiteindelijk zoveel mogelijk fungeren als centrale hub waar al deze verschillende datastromen idealiter samenkomen."  

Het platform kan volgens Anke gezien worden als een katalysator voor verdere zorginnovatie: "Thuismonitoringsverpleegkundigen kunnen dankzij het platform makkelijker voor en met elkaar patiënten monitoren. Hiermee wordt bijvoorbeeld het leveren van transmurale hybride zorg beter mogelijk. En als je te maken krijgt met een (tijdelijk) personeelstekort, hoe waardevol is het dan als een collega in een ander ziekenhuis tijdelijk jouw patiënten kan overnemen?"

Een blik op de toekomst

Het platform biedt een stevige basis voor verdere ontwikkelingen. De eerste stappen zijn gezet en, hoewel er nog uitdagingen liggen op het gebied van technische integratie en opschaling, is de richting duidelijk: samen bouwen aan een zorgsysteem dat klaar is voor de toekomst.

Geert: "Het begint met het op grote schaal monitoren van patiënten, dit zijn we nu aan het doen. Vervolgens hebben we het conventionele zorgproces hier zoveel mogelijk op aangepast. Daarna moeten we met een goede zorganalyse bewijzen dat het monitoren inderdaad goed werkt en dit hybride model kosteneffectief is. En van daar moet het zich gaan uitbreiden over de rest van Nederland. Wat we hebben ontworpen, moet voor iedereen in Nederland inzetbaar en bruikbaar zijn."

Anke: "Wat we uiteindelijk willen bereiken met hybride zorg is dat we onder andere meer patiënten kunnen bedienen in dezelfde tijd, zorgkosten kunnen besparen en een hogere zorgverlener- en patiënttevredenheid kunnen bereiken. Met het realiseren van een uniform protocol voor hybride zorg bij hartfalen en met de livegang van het Zorg bij jou platform hebben we hier hele mooie stappen in gezet. Ik ben ontzettend trots op wat we samen hebben bereikt."