De juiste zorg voor onze patiënten, op het juiste moment en de juiste plek. Digitaal en thuis als het kan, fysiek in het ziekenhuis als het moet. Om dit te realiseren werken de zeven Santeon ziekenhuis samen aan ‘Zorg bij jou’. Verpleegkundig specialist hartfalen Merel Scholten en e-nurse Kirsten Moerkamp werken al enige tijd met thuismonitoring en vertellen over hun ervaring. "We horen vaak dat patiënten zich veilig voelen, omdat ze weten dat we meekijken."
Kirsten, wat houdt het werk van een e-nurse in?
"Dit is een extra functie naast mijn baan als CC verpleegkundige op de Hartbewaking. Samen met 4 andere collega’s houd ik de gegevens die binnenkomen via de thuismonitoringsapp in de gaten. Patiënten met hartfalen, pijn op de borst of met hartritmestoornissen gebruiken deze app. Dagelijks meten zij thuis hun bloeddruk en hartritme en vullen zij hun gewicht en klachten in. Bij afwijkende waarden krijgen we direct een melding in de app. Bij patiënten met hartfalen plan ik direct een belafspraak met de verpleegkundig specialist in. Bij patiënten met hartkloppingen bespreken we twee keer per week alle afwijkende waarden met een cardioloog. Als hier medicatieaanpassingen of vervolgonderzoeken uit voortkomen, bel ik met de patiënt om dit door te geven."
Merel, jij bent verpleegkundig specialist hartfalen. Voor welke patiënten zie jij een groot voordeel van thuismonitoring?
Met name voor onze nieuwe hartfalenpatiënten. Zij komen één keer fysiek naar het ziekenhuis voor een intake en worden bekend gemaakt met thuismonitoring. Heel veel mensen hebben tegenwoordig een bloeddrukmeter thuis. Als ze dan ook nog een weegschaal hebben en de app downloaden, dan kunnen ze aan de slag. Voor nieuwe patiënten is het vooral belangrijk dat hun medicatie goed afgestemd wordt. Door in de app mee te kijken met hun waarden en iedere twee weken telefonisch contact te hebben, lukt dit veel sneller dan voorheen. Dat helpt bij hun prognose en de verbetering van de status van hun hart."
Hoe is het om als zorgverlener op deze manier een patiënt te begeleiden?
Merel: "Bij thuismonitoring moet je leren vertrouwen op alarmen en signalen die je krijgt vanuit de monitoring. Ik merk dat een aantal zorgverleners het moeilijk vindt om op deze manier de touwtjes uit handen te geven. En natuurlijk moet je in het begin jezelf trainen en de mogelijkheden van de app ontdekken, maar uiteindelijk merk je dat thuismonitoring een bijdrage kan leveren aan je dagelijkse praktijk en voor verlaging van de werkdruk kan zorgen."
Kirsten: "Het is nu nog niet zover, maar we hopen in de toekomst door thuismonitoring de poli vrij te houden voor mensen die – vanwege hun afwijkende waarden – op korte termijn door een arts gezien moeten worden. Doordat niet iedereen meer voor de standaard controles naar het ziekenhuis komt, zouden ook de wachtlijsten korter kunnen worden."
Wat vinden patiënten van deze manier van zorg?
Merel: "Aan onze hartfalenapp nemen nu 260 hartfalenpatiënten deel. Wat ik vaak van ze hoor is dat ze zich veilig voelen, omdat ze weten dat we meekijken. Het geeft rust en vertrouwen. Tegelijkertijd geeft de app ze meer inzicht in hun ziekte: aan hun waarden zien ze wat te veel zout of alcohol met ze doet. Ik merk dat patiënten zich meer verantwoordelijk voelen en ook zelf aan de slag gaan met een gezondere leefstijl."
Wennen aan ander contact
Kirsten: "Er is een groep patiënten die het contact met de dokter mist. Zij willen graag de dokter in de ogen kijken en horen dat alles goed gaat. Jarenlang hebben ze dat op die manier gedaan en vinden thuismonitoring wat minder persoonlijk. Wat afstandelijker. Ik merk wel dat, ten opzichte van de start van de app 2 jaar geleden, patiënten hun waarden serieuzer invullen. In het begin dachten ze vaak dat hun metingen alleen door de computer werden bekeken en dat er geen zorgverlener aan te pas kwam. Omdat we met ons team zo snel mogelijk vragen proberen te beantwoorden met een persoonlijk berichtje of belletje, voelen patiënten toch dat de lijnen kort zijn."
Hartfalen is een van de aandoeningen binnen Zorg bij jou. Dat betekent dat alle Santeon ziekenhuizen deze app zullen inzetten. Hierdoor wordt het mogelijk om ook patiënten van andere ziekenhuizen te monitoren. Wat vinden jullie van deze ontwikkeling?
Kirsten: "Patiënten uit Groningen hebben andere uitdagingen dan de groep die we in OLVG begeleiden. Omdat we met een klein team steeds dezelfde patiënten beantwoorden, hebben we ook een bepaalde band met onze patiënten. Dat is denk ik toch anders als we nu ineens iemand uit Paterswolde te woord moeten staan. Maar goed, het staat nog zo in de kinderschoenen, dat we het wel moeten onderzoeken en ondervinden."
Merel: "Je moet ook bedenken dat er geen houden meer aan is: met teruglopende aantallen zorgverleners en oplopende wachtlijsten is dit de manier om mensen te blijven bedienen. Je moet je poli draaiende houden met minder personeel. Thuismonitoring heeft wat mij betreft bewezen in het voordeel te werken van ons en van de patiënt. Het lijkt me goed dat dit zich de komende jaren steeds verder ontwikkelt."
Met dank aan Bianca Franken (OLVG)